Hoppa till huvudinnehåll
Håkan mild och Elvir Dzanic

Fraktkedjan toppar laget i styrelsen

En rederi-vd och en blåvit klubbdirektör har tagit plats i styrelsen. Vi satte oss med Elvir Dzanic och Håkan Mild för att få veta hur de ser på Fraktkedjans och branschens utmaningar – och vad kan de bidra med.

Varför tackade ni ja till att sitta i Fraktkedjans styrelse?
Håkan Mild: Till att börja med tycker jag att både verksamheten och ägarstrukturen är intressant. För delägarna gäller det att hålla ihop, trots att man samtidigt är lite av konkurrenter. På så sätt liknar det ett fotbollslag, där man kan ha 22 spelare i truppen som konkurrerar för att ta plats i startelvan, samtidigt som man är med i samma lag. Det är ett intressant sätt att hantera affärer.
Elvir Dzanic: Jag håller med om att komplexiteten i ägarstrukturen är extremt lockande. Ovanpå detta finns systemförändringar i samhället som direkt påverkar Fraktkedjan. Vilka lastbilar ska vi köra med, vem investerar i dem, hur kommer detta till gagn för kunderna…? Sedan gäller det att se helheten, eftersom transporter sker i olika led.

Elvir, du är nytillträdd vd på rederiet WALLENIUS SOL och har lång bakgrund inom logistik, medan Håkan är klubbchef i IFK Göteborg och är med och driver glassföretaget Lejonet & Björnen. Vilka erfarenheter tar ni med er till Fraktkedjan?
Elvir: Mycket handlar om den gröna omställningen, där Fraktkedjan redan ligger långt framme. Från och med 2027-2028 gäller ny EU-lagstiftning, och då måste lastbilarna vara mer miljövänliga än i dag. Detta är också en samhällsfråga och där kan jag bidra. Från mitt arbete i Göteborg Hamn, som är en samhällsbärande aktör, vet jag att transportköpare brukar vara villiga att vara innovativa när det gäller hållbarhet. För Fraktkedjan handlar det i slutändan om att öka nyttan för kunderna.
Håkan: Jag kommer från en värld med prestationskultur och kan nog bidra med tankar kring hur man skapar vinnande lag. För att bli jäkligt bra krävs ganska mycket. Man ska välja Fraktkedjan för att få det lilla extra. Det kan vara hållbarhet, men även någon annan sak.

Vilka framtida utmaningar ser ni för branschen och för Fraktkedjan?
Elvir: Branschen genomgår en konsolidering, så det kommer att bli färre men större åkericentraler. Sedan blir hållbarhet extra viktig, eftersom många kunder är kommuner eller kommer från byggindustrin och därmed är ganska utsatta i relation till klimatfrågan. Här gäller det att navigera rätt, och det har hög prioritet för Fraktkedjan.
Håkan: Jag tror att nyrekryteringar är viktigt. Vår bransch behöver nog vara mer aktiv för att hitta rätt personal, och till exempel vara ute i skolor och träffa fler ungdomar.
Elvir: För att återvända till den gröna omställningen tror jag att man ska visa att man tror på något, även om det inte finns krav på det. Det ger trovärdighet. Man kan visa att man är hållbar och kanske även lägga förväntan på sina kunder. ”Jag vill jobba med dig om du också är det.” Det är skillnad i att erbjuda ”bara” transporter och att erbjuda hållbara transporter. 
Håkan: Och att köra och leverera rätt, så man inte behöver åka en gång till. Det är också hållbart.
Elvir: Precis, det gäller även att göra de grundläggande sakerna rätt. Här har jag förresten en fin anekdot. För ett par år sedan anlitade jag Fraktkedjan som privatperson, när jag behövde snabb hjälp med en sak till sommarstugan på Orust. Jag har aldrig någonsin varit med om bättre bemötande eller responsivitet, från personen i telefon till chauffören som körde ut till mig. Det var så fantastiskt att jag skrev ett mejl till Fraktkedjan och tackade. När frågan om styrelsearbete kom kände jag ”detta är precis ett sådant företag jag vill förknippas med, bidra till och lära mig något av”.

Håkan Mild

Ålder: 52 år.
Bakgrund: Före detta fotbollsspelare med SM-guld, VM-brons och utlandsspel på meritlistan. Numera klubbdirektör i IFK Göteborg. Driver även glassföretaget Lejonet & Björnen med sin fru Katarina.
Fråga som engagerar mig extra som styrelseledamot i Fraktkedjan: ”Byggandet av prestationskultur och av en engagerad och ansvarstagande organisation.”

Håkan Mild

Elvir Dzanic

Ålder: 40 år.
Bakgrund: Sedan augusti vd på rederiet WALLENIUS SOL. Var dessförinnan vd på Göteborgs Hamn och har tidigare även arbetat på globala logistikföretaget Geodis.
Fråga som engagerar mig extra som styrelseledamot i Fraktkedjan: ”Omställningen till klimatsmarta transporter i alla led.”
 

 

Elvir Dzanic