Hoppa till huvudinnehåll
6 snabba

6 snabba som får chauffören att hålla längre

En felaktig kroppsställning och slarv kan bli en arbetsmiljöfara för dig som lastbilschaufför. Genom att använda de hjälpmedel som finns och tänka en gång extra på hur du sitter minskar du risken för förslitningar och arbetsskador. Här är 6 snabba tips som hjälper din kropp att hålla längre.

1. Hoppa inte! 
Att snabbt ta sig ner från bakgavellyften, förarhytten eller flaket, genom att hoppa ner, kan kanske kännas lockande. Men ett hopp, 10–20 gånger per arbetsdag, med en nedslagskraft på flera hundra kilo (beroende på från vilken höjd hoppet sker) sliter med tiden på och överbelastar knän, höfter, fotleder och rygg. Dessutom är risken att du halkar, faller eller tappar balansen stor. Använd stegen, åk hela vägen ner med bakgavellyften och använd alla trappsteg när du kliver in och ur lastbilen. Kolla in TYA:s hoppsimulator för att testa just din nedslagskraft!

2. Sittergonomi

En dålig sittställning kombinerat med stötar från en ojämn vägbana sliter på nacke och rygg. Ställ in stolen efter dina kroppsmått. Se till att du når pedalerna med hela foten och ratten utan att sträcka på armarna. Justera ryggstödet så att du har stöd för hela ryggen och sitter upprätt. Om du lutar dig för långt bakåt kan resultatet bli att du tvingas böja huvudet och nacken framåt och att stötarna från vägbanan påverkar ryggen negativt. Se också till att speglarna är rätt inställda så att du inte behöver flytta på huvudet för mycket för att kunna se i dem.

 

3. Gå ej under hängande last

Du vet det, men påminn dig själv om det om och om igen. Gå aldrig under hängande last eller mellan kranen och en vägg. Om något går fel är det förenat med livsfara. 

 

4. Lastsäkra ordentligt

Säkra hellre för mycket än för lite. Lasten ska alltid vara säkrad framåt, bakåt och åt sidorna och kunna motstå en kraft framåt som är minst 80 procent av hela lastens vikt. Om gods inte säkras rätt kan det leda till att lasten skadas, bilen välter eller personskador vid lossning av godset.

 

5. Tekniska hjälpmedel

Har du en pallyft i lastbilen eller rent utav en kran? Använd dem! Att försöka spara tid genom att lyfta eller dra gods med din egen kroppsstyrka i stället för att plocka fram pallyften kommer ingen att tacka dig för. Använd de tekniska hjälpmedel du har för att spara på kroppen.

 

6. Beslutet är ditt – ingen annans

Kom alltid ihåg att det är du som chaufför som avgör om det är säkert att genomföra jobbet eller ej. Anser du att det inte är säkert att framföra lastbilen vid något tillfälle – avstå. Olika chaufförer med olika erfarenhet kan bedöma en situation olika, låt ingen pressa dig till något du inte känner dig bekväm med.