Hoppa till huvudinnehåll
Hederdal Hero

"Värnar om schyssta villkor"

Det är en tidig men varm morgon i september. Ute på gården i Töllsjö, i närheten av Bollebygd, skojas och skrattas det hjärtligt. För Stefan Hederdal och kollegorna på Hederdals Maskin & Transport är de mjuka värdena en stor och viktig del av företagskulturen.

Stefan, du är gammal i gamet på Fraktkedjan. Hur kom du in i åkerinäringen?

– Familjen har varit aktiva i Fraktkedjan sedan 1976. Som 16-åring ärvde jag och min bror Hederdals Åkeri av vår mormor och 2009 bildade jag Hederdals Maskin & Transport. Idag är jag vice ordförande i Fraktkedjan och har 15 anställda, 9 lastbilar, 4 hjullastare och 5 grävmaskiner.

Hur tycker du att en bra arbetsgivare ska vara?

– Lyhörd. Det är jätteviktigt att folk trivs, annars fungerar det ju inte. En bra arbetsmiljö är när man har verktyg för att kunna jobba effektivt, miljösäkert och trafiksäkert. Kollektivavtal, avtalsenlig lön och riktigt bra serviceavtal på fordonen är en förutsättning. Jag driver bolaget jordnära och försöker finnas där för mina anställda. 

Stefan Hederdal

Stefan Hederdal äger Hederdals Maskin & Transport i Töllsjö och är också vice ordförande i Fraktkedjan. För honom är schyssta arbetsvillkor en förutsättning för en lyckad affär. Foto: Tomas Ohlsson

Hur gör du det i praktiken?

– Med sunt förnuft och genom att prata med dem. Mina chaufförer är alltid välkomna att ringa mig, jag finns här dygnet runt. Vi är rätt familjära med våra anställda och även om folk är ute och jobbar på olika håll i Västsverige så ses vi första torsdagen varje månad – grillar eller tar en kaffe och macka, bara för att träffas. Det har blivit många timmars samtal om både privata och jobbrelaterade ämnen.

Varför är det viktigt att vara privat på jobbet? 

–  Jag har själv ett förflutet med tragiska händelser i familjen, så jag tycker att det är viktigt att man stöttar och ställer upp för varandra även i sådana lägen. Sen vill ju inte alla prata men jag vill att de ska känna en trygghet i att de kan komma till mig om det är nåt. 

På vilket sätt samverkar Fraktkedjan med åkerierna kring arbetsmiljön?

– Vi är ju ett kollektiv och man får stöttning och hjälp både när det gäller arbetsmiljö och kundrelationer. Det är ett företag som vill göra rätt och riktigt och värnar om schyssta villkor. Våra anställda är de som driver företaget framåt och då måste man vara lojal och möta dem med respekt.