Bo Johansson och Marcus Aggenfjord lastar ventilationskanaler_Foto : Johan Westerlind

Lokal närvaro förenklar byggandet

När Lindab etablerade sig i Göteborg upphandlade de inte bara en lokal transportör – på sätt och vis rekryterade de samtidigt två nya kollegor. Med två fasta bilar och chaufförer från Fraktkedjan kan de vara ständigt närvarande för sina kunder.

Med van hand svänger Bo ”Bosse” Johansson runt hörnet och in på lastplanen som ligger vackert belägen vid Göta älv. 

Solen speglar sig i häckar med prydligt upplagda ventilationskanaler utanför Lindabs logistikhub i Orrekulla, Göteborg. Härifrån kör han och kollegan Mikael ut cirka 100 försändelser på totalt 1000 kbm per vecka till ett leveransområde som sträcker sig från Uddevalla i norr, till Borås i öster och Varberg i söder.
– Vissa dagar lastar vi två gånger, ibland fyra till fem gånger. Det är mycket tid att spara på att göra rätt, att köra rätt. Men bra kommunikation är kanske ännu viktigare, säger Bosse, drar åt handbromsen och hoppar ur bilen.
 
Det är stora, skrymmande rör som lastas på Bosses bil som är en av två lastbilar från Fraktkedjan som går här på fast uppdrag. Daniel Berglund är logistikchef på Lindab och var den som upphandlade transportör när de etablerade sig i Orrekulla för nästan två år sedan.
– För oss var det viktigt att vi hitta ett företag som låter oss skala upp och ner verksamheten. Behöver vi fler bilar kan Fraktkedjan tillhandahålla det. Men framförallt sökte vi en pålitlig partner eftersom vi lägger vårt varumärke i transportörens händer. En partner, där Fraktkedjan är vårt ansikte utåt.
 
Bo Johansson, Fraktkedjan, fungerar som Lindabs förlängda arm och ansikte utåt. Foto: Johan Westerlind
 
 

Nyckel till flexibilitet

Ett bygge är sällan så enkelt att allt går enligt plan, och då förväntar sig kunden förutsägbarhet i leveranserna men även flexibilitet. 
– Att vi faktiskt har en nästan hundraprocentig leveranssäkerhet mot leveransdatum beror mycket på den närhet och lokalkännedom vi har. Skulle vi ha skickat en lastbil från fabriken i Skåne hade vi inte kunnat lösa extrabeställningar med så kort varsel som vi kan idag, säger Niklas Holmberg som är arbetsledare på Lindab.
 
Han fortsätter:
– Byggarbetsplatserna finns inte på Google Maps men Fraktkedjans chaufförer har en lokalkännedom och vet vilka genvägar man kan ta i trafiken för att undvika exempelvis köer. De är också behjälpliga med själva bygglogistiken och kan ge tips och trix på hur nästa lastning kan bli ännu bättre och effektivare.
 

Ett lag med olika tryck på tröjan

Inne på omlastningsscentralen är Bosse i full gång med att plocka en order.
–  Jag hade lite tid över och då kan jag lika gärna hjälpa till. Det gagnar alla och jag kan komma iväg istället för att stå och vänta, säger Bosse.
 
Niklas instämmer: 
– Vi är sammansvetsade, även om det är två olika tryck på tröjan så är vi ett och samma lag. Tillsammans har vi verkligen nått framgång.
 
Och det var också så här man ville ha det, när Lindab upphandlade transportör. Då sökte man inte bara en lastbil och en tom keps som körde utan kollegor som delade Lindabs värderingar och var minst lika serviceminded som vassa på att backa lastbil.
– Vi anlitar Fraktkedjan för att vara vår förlängda arm och de måste ta hand om våra kunder som om vi körde bilen själva. Chaufförerna står för majoriteten av den personliga kundkontakten, de aviserar leveransen, stämmer av med kunden och är behjälpliga på plats. De mjuka värdena är oerhört viktiga för oss och därför ville vi ha chaufförer som kör bara för oss och lär känna våra kunder, säger Niklas
 
 ”Då ses vi snart” hör vi Bosse säga, halvvägs in i bilen samtidigt som han avslutar ett samtal med en kund.
– Min dag blir bättre, roligare och effektivare genom en bra kommunikation med kunden. Det betyder något och alla vinner på det, avslutar Bosse, tutar adjö och åker iväg på dagens sista transport. 
 
 
Daniel Berglund, logistikchef Lindab och Niklas Holmberg, arbetsledare Lindab Orrekulla. Foto: Johan Westerlind
 

Fakta Lindab

Lindab är en internationell koncern som utvecklar, tillverkar, marknadsför samt distribuerar produkter och systemlösningar för byggbranschen inom bygg- och ventilationssektorn. Lindab har ca 5 000 anställda och är etablerat i 24 länder men huvudkontoret i Grevie på Bjärehalvön i nordvästra Skåne.
 
 

Dataskyddspolicy