Hoppa till huvudinnehåll
Liseberg flygfoto

Kontinuitet i transporterna när Liseberg bygger ut

Fraktkedjans trafikledare ser inte bara till att transporterna sker på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt. På samlastningscentralen behöver man dessutom vara en mästare på att lägga stora pussel.

Den som inte färdats längs Mölndalsvägen och förbi Lisebergs södra entré på ett tag kommer inte att känna igen sig. På östra sidan Mölndalsån har en tillfällig parkering anlagts och World of Volvo med tillhörande parkeringsgarage växer fram. Väster om ån, på platsen där Lisebergs södra parkering tidigare låg växer nu ett parkintegrerat upplevelsehotell fram. På det instängslade arbetsområdet finner man en välplanerad och effektiv byggarbetsplats där lyftkranar, lastbilar, maskinister och ett stort antal byggarbetare och arbetsledare samsas. Två av dem är NCC:s Hanna Nilsson och Niklas Hellner.

– Det är Sveriges häftigaste hotell och vattenvärld vi bygger här, säger Niklas samtidigt som vi promenerar mot det nio våningar höga hotellet.

På vägen passerar vi två av Fraktkedjans bilar som kommit in med krossmaterial. Samtidigt som den ena bilen lossar vänder den så kallade ”husbilen” ut genom grindarna igen för att hämta ännu ett lass.  

– Det är en väldig styrka att kunna ha fasta bilar. Chaufförerna blir en stor hjälp för oss arbetsledare när det lär känna området, vet vilka material som ska lossas var och själva kan hålla radiokontakt med maskinister så att det inte blir stående, berättar Hanna Nilsson.

Hanna Nilsson Niklas Hellner NCC

Hanna Nilsson och Niklas Hellner på NCC. Foto: Markus Andersson

Vi tar hissarna upp till hotellets översta våning och blickar ut över det som ska bli Göteborgs första vattenvärld – Oceana.

– Där kommer det att komma upp ett torn från vilket det ska gå fyra attraktioner. Turen startar i det höga tornet, attraktionerna slingrar sig på utsidan av byggnaden och färden avslutas inomhus i någon av landningspoolerna. Och där pålarna är nu, där blir det en stor vågpool, ler Hanna.

Redan 2023 slår det tematiserade upplevelsehotellet upp portarna och 2024 kommer alltså gästerna att kunna gå rakt från frukosten till en vattenupplevelse som inte liknar något annat på den Skandinaviska marknaden. För att kunna omvandla den gamla parkeringsytan, på vilken hotellet och vattenvärlden nu byggs, till ett underlag som man kunde börja bygga på behövdes det så mycket som 12 lastbilar på heltid. Totalt har det körts ut cirka 80 tusen ton saneringsmassor och man räknar med att det kommer att behövas ungefär 105 tusen ton krossmaterial för att fylla upp ytorna igen. Genom Fraktkedjans ägarskap i Massoptimering och Härryda Kross kunde körningarna effektiviseras så att rena massor togs om hand på den egna tippen och krossmaterial kunde hämtas upp i närliggande stentäkt. Men det har även transporterats ut en stor andel förorenade massor från platsen, där det historiskt sett legat en lång rad gamla industrier.

Husbilen

Fraktkedjans chaufför Joel kör den så kallade husbilen och kan vid det här laget arbetsplatsen utan och innan. Foto: Markus Andersson

– Vi har genomfört ett omfattande saneringsarbete av marken. Att då ha en stående grundstyrka som vet vilka säkerhetsföreskrifter som gäller, när det behövs bilar med täckta flak och hur vi jobbar för att inte riskera att sprida de förorenade massorna utanför saneringsområdet har varit jätteviktigt, säger Hanna Nilsson. 

– Att ha en transportör och fasta chaufförer underlättar dessutom när man som i detta fall har så många underkonton, då gäller det att kostnaderna rapporteras in på rätt ställe, lägger Niklas till.

Vi kikar ner från hotellets takterass och ser hur de sista markplattorna läggs tillbaka utanför nöjesparkens södra entré. Med bara ett litet uns fantasi kan man föreställa sig hur man, om ett drygt år, kommer kunna njuta av eftermiddagssolen på takterrassen samtidigt som middagen förbereds i bistron bredvid och sorlet från Lisebergs nöjespark sätter stämningen. 

Utsikt från 9e våningen

Utsikt från nionde våningen på Liseberg Grand Curiosa. Foto: Markus Andersson

FAKTA LISEBERGS  JUBILEUMSPROJEKT

Uppdraget är ett partnersamarbete mellan NCC och Liseberg som inleddes 2018.

Liseberg Grand Curiosa Hotel

Yta: 29 900 m² totalyta

Antal rum: 457 rum med minst 5 bäddar

Oceana

Yta: 13 600 m² total yta inomhus, bassänghallen är 5600 m².

Vattenattraktioner: 14 st