Hoppa till huvudinnehåll
Gabionbur

Gabioner - Smarta och stenfyllda burar

Användning av gabioner är ett miljömässigt mer hållbart alternativ till traditionella L-stöd gjutna i betong. 

Fraktkedjan har nyligen helt tagit över färdigställande och försäljning av gabioner från samarbetspartnern ViaCon. En gabion är en metallbur som fylls med ballast och som kan användas till en mängd applikationer. Gabioner kan användas som stödmurar eller fristående murar för att bland annat stabilisera mark vid nivåskillnader, dämpa buller och skydda från insyn. Vanliga storlekar går från 1 x 0,5 x 0,5 meter upp till 2,0 x 1,0 x 1,0 meter, men vid speciella behov kan de tillverkas i andra storlekar och former.

Utseendet kan också varieras beroende på vilken sten man fyller med, säger Per Kjeller, produktionsansvarig på Fraktkedjan.

Produktionen startar med att sidorna på burarna klamras fast i varandra. Därefter fylls buren med sten, i storleken 90–150 mm, och skakas sedan ordentligt så att stenarna packas ihop. Till sist jämnas ytan till och toppgallret klamras fast.

– Vill man använda befintligt stenmaterial kan vi leverera tomma burar och hjälpa till med påfyllningen. Vi kan förstås också hjälpa till att frakta dem till den plats där de ska stå. Är man intresserad får man gärna kontakta mig för att få en offert, säger Per Kjeller.

Per gabion

Per Kjeller, produktionsansvarig på Fraktkedjan.  Foto: Johan Wessterlind.

För mer information: 

per.kjeller@fraktkedjan.se 

0709–857516